Jegyvásárlás Online kérdőív

Közel 65 ezren voltak kíváncsiak a Szegedi Szabadtéri Játékok 2022-es évadára

Közel 65 ezren voltak kíváncsiak a Szegedi Szabadtéri Játékok 2022-es évadára

Sikerrel zárta idei évadát a 91 éves Szegedi Szabadtéri Játékok. A Dóm téri és az előző évekhez képest kétszeres előadásszámot produkáló Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásaira közel hatvanötezren látogattak el ebben az évben.

Újabb izgalmas évadot tudhat maga mögött a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az ország legnagyobb nyári színházában, idén először a Szegedi Nemzeti Színház szervezésében, számos újdonság, különleges és színvonalas produkció várta a színházrajongókat. A független szakértőkből álló bizottság pedig idén ismét Superbrands díjjal tüntette ki a Fesztivált, ahol június 22-étől augusztus 21-éig, nyolc és fél héten keresztül, két játszóhelyen tizennégy produkció kápráztatta el az érdeklődőket, összesen huszonhét estén

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház értékközvetítő kultúrmissziójának szellemében nagy hangsúlyt fektetett arra a Fesztivál, hogy opera és néptánc-előadás is szerepeljen a sokszínű repertoárban, Kossuth-díjas rendezők közreműködésével. A Dóm téren a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban készült Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játék nyitotta meg a nyarat. A nagyszabású tabló megszületésében a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai is közreműködtek. A Madách Színház 2014-ben a Szabadtérin debütált sikerelőadása, a Mamma mia! is visszatért négy alkalommal, a közönség legnagyobb örömére. Lelkes érdeklődés előzte meg a Dóm tér két, Szabadtéri-történelmet író saját előadását is. Önálló produkcióban mutatták be Verdi La Traviata című operáját pazar látványvilággal, allegorikus mozgásművészeti jelenléttel, és nem utolsó sorban világszínvonalú énekesek főszereplésével a Fesztivál történetében először. Szintén első alkalommal, saját produkcióként láthatta a Dóm tér közönsége a sokak által várt Chicago musicalt. A különlegesen aktuális előadás hat estén keresztül volt látható, és több mint 22 ezren voltak kíváncsiak a nem szokványos rendezés izgalmaira. A Dóm téri bemutatókat online közvetített háttérbeszélgetések előzték meg, házigazdaként Stahl Judit fogadta a Szabadtéri Szalon vendégeit. A közönség örömmel fogadta a hagyományos értékeket közvetítő és a populárisabb előadásokat egyaránt. A Dóm téri produkciók látogatottsága a jelenlegi, folyamatosan alakuló gazdasági környezet ellenére is meghaladta a tervezett nézőszámot.

Rekorderedmények az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

A liget fái között az előző években megszokotthoz képest több, mint kétszeres mennyiségű produkció várta a színház és a zene szerelmeseit. Az évad újdonságaként színvonalas koncertsorozatnak is otthont adott a Szabadtéri kisebb színpada, ahol olyan országos- és világhírű zeneművészek, énekesek léptek fel, mint a Boban Markovics Orkestar, a Budapest bár, majd Dés László és vendégei: Básti Juli és Nagy Ervin, a Csík Zenekar is Presser Gáborral és Karácsony Jánossal A dal a miénk című esten, valamint Rost Andrea, aki Lukács Miklós cimbalomművész, Jávori Ferenc Fegya és a Budapest Klezmer Band, Sándor Csaba tenorista, továbbá Bényei Tamás és a Hot Jazz Band, meglepetésvendégként pedig a Csíkszentisimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar közreműködésével adott születésnapi koncertet.
Kivételes színházi előadásokat is láthattak a kisebbik Szabadtéri színpad nézői. Itt is műsorra került két musical, Tim Rice, Björn Ulvaeus és Benny Andersson Sakk (CHESS) című, nagyívű hidegháborús története a PS Produkció előadásában, és a Gyöngyhajú lány balladája című, Omega-slágerekkel tűzdelt ExperiDance produkció; emellett a Játékszín vendégjátéka, A dominógyilkosság című izgalmas krimi és Veres1Színház Anconai szerelmesek című zenés komédiája is. 

A nyári programokat jelentős beruházások készítették elő, hogy az új évad nézői és fellépői a lehető legszínvonalasabb körülmények között vehessenek részt az előadásokon. Az évadkezdést a Dóm téri nagyszínpadon átfogó hangtechnikai korszerűsítés előzte meg, amelynek eredményeképpen a közönség műszaki problémák nélkül, zavartalanul élvezhette a Szabadtéri előadásait, és a nagyszabású produkciók minden eddiginél magasabb hangminőségben szólalhattak meg.
Az Újszegedi Szabadtéri Színpadot június óta tűz- és vízálló ponyvával borított tetőszerkezet védi a változékony időjárás viszontagságaitól. A színpadtér kiegészült motoros világítástartó szerkezetekkel, és színpadi járás kialakítására, valamint védelemre egyaránt alkalmas oldalfalakkal is. A 35 millió forintos beruházás Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kezdeményezésére és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően valósult meg. 

A nézői visszajelzések azt mutatják, a beruházás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és az évad legnagyobb újdonsága, a koncertkínálattal bővült újszegedi programsorozat is elnyerte a közönség tetszését. A korszerűbb műszaki feltételeknek köszönhető kiváló körülmények között közel 65000-en tekintették meg a Szegedi Szabadtéri Játékok sokrétű és izgalmas programjait 2022-ben.

Megosztom

2022. augusztus 31.


Így zárult a Szegedi Szabadtéri Játékok 2023-as évada

Lezárult a 2023-as Szegedi Szabadtéri Játékok. 17 különböző program, számos teltházas este, rekord bevétel, kiváló meghívott és önálló produkciók, köztük egy ősbemutató is színpadra került a nyári fesztivál két helyszínén, az Újszegedi és a Dóm téri Szabadtéri Színpadokon.

2023. augusztus 28.

Részletek

Elővásárlási lehetőséggel tér vissza jövőre az Ezeregy éjszaka

2023. augusztus 21.

Részletek

Tájékoztatás augusztus 18-i előadások megtartásásról

Bár a nap folyamán változékony lehet a szegedi időjárás, aggodalomra semmi ok! A ma esti Pletykafészek és Ezeregy éjszaka előadások 21.00 órai megtartására készülünk. Kérjük nézőinket, mindenképpen jöjjenek el, és lépjenek be helyszíneinkre! Ha az időjárás a meghirdetett kezdést mégsem teszi lehetővé, az előadások megtartásával, a kezdés csúsztatásával vagy az esőnapokkal kapcsolatos véglegesen érvényes tájékoztatást aktuálisan a helyszínen tudják majd kollégáink megadni a meteorológia pillanatnyi jelentése és az aktuálisan fennálló helyzet szerint.

2023. augusztus 18.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Bartók - Balázs

A kékszakállú herceg vára

opera

08. | 04.
Jegyvásárlás

Linders

Menopauza

musical

07. | 07., 08.
Jegyvásárlás

Eisemann-Halász-Békeffi

Egy csók és más semmi

zenés vígjáték

07. | 15.
Jegyvásárlás