Jegyvásárlás

Szabadtéri 90.
Kiállítás a szabadtéri történetéből

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválja. Egyedülálló műfaji sokszínűséggel bír az európai színházi fesztiválok körében is, műsor kínálatában az opera, a musical, a próza és a szimfonikus zene rajongói is megtalálhatják kedvenceiket.

 

 

A Játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költő vetette fel, mely gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta. A „főpróba” a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat volt, 1930 őszén.

Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első előadásra – a Magyar Passióra, Hevesi Sándor rendezésében – 1931. június 13-án került sor. Ezt követően 1939-ig minden évben hatalmas sikerrel rendeztek szabadtéri előadásokat, az egyedülálló sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget.

1959. július 25-én, mintegy 20 év kihagyás után újraindult a Szabadtéri az ikonikus helyszínen, a fesztivál második fejezete Hunyadi László dallamaival kezdődött meg.

A 80-as években megjelenik új, népszerű műfajként a musical. Elsőként Szakcsi Lakatos Béla Piros karaván című műve, majd 1984-ben a magyar rockopera, az István, a király, 1986-ban pedig a világhírű Jézus Krisztus Szupersztár, vagy az 1987-es A nyomorultak. Innentől kezdve sok világhírű musical ősbemutatójának helyszíne lett a Dóm tér. Számos hazai – és világsztár lépett fel a világot jelentő deszkákon, a fesztivál a hazai musicaljátszás meghatározó színhelyévé vált.

Bár 2020-ban a koronavírus járvány miatt a korábban meghirdetett nagyszabású Dóm téri produkciókat le kellett mondania a vezetőségnek, mégsem maradt előadás nélkül a közönség. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon változatlanul sokszínű műsorral készült a fesztivál, míg az ikonikus helyszínen egy szimfonikus zenekari koncertet, valamint az AKÁRKI című moralitásjátékot láthatták ingyenesen a nézők. Utóbbi nem várt művészi mélységet és óriási közönségtámogatást hozott.

Jelen plakátkiállítás tisztelgés az idén jubiláló Szegedi Szabadtéri Játékok előtt. A szabadtéri tárlaton az elmúlt 90 év mintegy 40 legmeghatározóbb plakátja látható. Az első, 1931-es transzparensektől a 2000-es évek reklám hirdetményeiig nem csak a Játékok történetének egy-egy jelentőségteljes eseményét, főbb momentumait követhetik nyomon az érdeklődők, de a tárlat az alkalmazott grafika történetének is figyelemre méltó gyűjteménye. A plakátokon elhelyezett QR- kód beolvasásával a Szegedi Szabadtéri évfordulójára készített 70 perces dokumentumfilmet online is megtekinthető.

 

A film létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

emmi_logo

A Szegedi Szabadtéri Játékok története

 

30 évek: 1931. június 13-án indult el Szegedi Szabadtéri Játékok a Dóm téren, ahol a Magyar Passió című művet játszották, Hevesi Sándor rendezésében. Ezt követően, 1939-ig minden évben hatalmas sikerrel rendeztek szabadtéri előadásokat, az egyedülálló sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget.

40-es, 50-es évek: Bár a Dóm téren csaknem 2 évtizedig nem élvezhették a nézők a csillagtetős előadásokat, 1948-ban megjelent az igény arra, hogy egy új helyszínen, szabadtéri előadásokat tarthassanak. 1949 májusában Újszegeden felavatták a még teljesen el nem készült színpadot és nézőteret. A csaknem 1300 fős helyszín azóta is fontos játszóhely a Szegedi Szabadtéri számára. 1959. július 25-én 20 év kihagyás után újraindult a Szabadtéri Játékok az ikonikus helyszínen.

60-as évek: Az 1960-as évek programját főként fajsúlyos drámák, klasszikus operák, szovjet balett, illetve népi dal- és táncjátékok adták. Madách Imre, „Az ember tragédiája” című művének újra műsorra tűzésével a folytonosságot és a kor szellemének megfelelő újrafogalmazást is jelezni szerették volna.

70-es évek: Az 1970-es években is rendszeresen léptek fel külföldi együttesek a Dóm téren: többek közt Olaszországból, Bulgáriából, Ukrajnából, Lengyelországból, és a Szovjetunióból is érkeztek vendégjátékok. Vaszy Viktor - a prózai darabokon kívül - emellett klasszikus operák bemutatóinak sorát szervezte az ikonikus helyszínre.

80-as évek: A 80-as években az opera mellett megjelent új, népszerű műfajként a musical. Elsőként Szakcsi Lakatos Béla Piros karaván című műve, majd 1984-ben a magyar rockopera, az István, a király, 1986-ban pedig a világhírű Jézus Krisztus Szupersztár, vagy az 1987-es A nyomorultak. A következő években számos világhírű musical ősbemutatójának helyszíne volt a Dóm tér.

90-es évek: A Szabadtéri a 90-es években is megőrizte sokszínűségét a musicalek további erősödésével: számos nagysikerű darab bemutatója fűződik ehhez az évtizedhez. 1994-ben új, mobil elemekből álló 4000 fős nézőteret kapott a Játékok. A szektorokat az 1879-es szegedi nagy árvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról, illetve Szeged testvérvárosairól nevezték el. 1996-ban a Játékokat összevonták a Szegedi Nemzeti Színházzal.

2000-es évek: A Szegedi Szabadtéri Játékok visszakapta önállóságát, önálló gazdasági társasági formába szervezte újjá fenntartója, a város. A Játékok kezelésébe és üzemeltetésébe került a csodálatos szecessziós épített örökség, a Reök-palota, vagyis a Regionális Összművészeti Központ (REÖK).

2010-es évek: A Játékok történetének legjelentősebb műszaki fejlesztése és művészi megújulása jellemző erre az időszakra. Világhírű Broadway musicalek magyarországi bemutatójának helyszínévé vált a Dóm tér. 2019-ben megnyílt a felújított Újszegedi Szabadtéri Színpad, amely célja, hogy az ikonikus helyszínnel egyenrangú játszóhellyé váljon. Az évtized utolsó évében a világjárvány akadályozta a Dóm téri események megrendezését, így alternatív évad valósult meg.

2021-ben a 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok különleges műsorral készült a közönségének. Koprodukcióban a 70 éves Magyar Állami Népi Együttessel egy igazi összművészeti est, a Tánc-ünnep várta az ünneplő színházrajongókat, valamint Budapest után vidéki városok közül először Szegeden mutatták be a Puskás, a musicalt. Visszatért magyarországi ősbemutatója helyszínére, a világhírű Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera, a 2018-as közönségkedvenc musical, az Apáca show, és a Szabadtéri első musical bemutatója, a West Side Story című Broadway siker.

Az újszegedi színpadon egy vígjáték, a Kölcsönlakás, a Szöktetés a szerájból című vígopera, egy Moliére-komédia, a Scapin furfangjai, valamint a Nők az idegösszeomlás szélén című fergeteges musical garantálta a felhőtlen nyári estéket.

Megosztom

További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás