Jegyvásárlás

Moliére: Parti Nagy Lajos


Úrhatnám polgár

komédia

07. | 19., 20., 21., 22.

Úrhatnám polgár

2018. július 19., 20., 21., 22. (esőnapok: 23., 24.)

REÖK Szabadtéri Színpad

Folytatjuk a Moliére-sikersorozatot a Szegedi Szabadtérin: a Tartuffe után az Úrhatnám polgárt is Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel tarkított átiratában élvezhetik a nézők. Herczeg T. Tamás rendezésében a korábbi Moliére-szerepekben megszeretett színészeket is láthatjuk, többek közt Balog Józsefet, Kosztolányi Józsefet, Farkas Andreát vagy éppen Barnák Lászlót. Viszont érkeznek új művészek is, például Sebők Maya, vagy a Szegedi Nemzeti Színház több művésze: Sorbán Csaba, Borsos Beáta és Jakab Tamás.

Felfedezhető abban valami sajátos öröm, ahogy figyeljük a színpadon mozgó alakokat, akik annyira ismerősek, hogy szinte velünk is élhetnének, de a közelségük ellenére mégsem mi csetlünk-botlunk az aranyozott díszletben, hanem mindig valaki más. Valaki más.

Az Úrhatnám polgár is ebben verhetetlen: úgy tart a polgár elé tükröt, hogy közben azt hiszi, hogy csak egy ablak előtt áll. Vagy ha nagyon modernek akarunk lenni, épp egy képernyőt néz. Moliére nagyszerű komédiája akármelyik verzióval működik, hiába telt el a darab születése óta 348 év. A kortalanságának titka, hogy olyan tükröt tart elénk, melyben az ember fejlődő vagy épp pusztuló életrajzát látjuk kérlelhetetlen élességgel. Mindez pedig még vadabbul aktuális, mint valaha – mondta a Moliére-komédia átírója, Parti Nagy Lajos.

Maga a történet akár napjainkban is játszódhatna: a főhősünk, Jourdain dúskál az anyagi javakban, de a szellemiekben igen szűkösen látták el. Szorgalmasan próbálja felemelni magát, igyekszik megszerezni minden pénzen megvásárolható tudást. Ez a hamisságában igaz törekvés dús komédiaforrást jelent, ugyanakkor mégsem nevethetjük ki nyugodt szívvel ezt a tanulni vágyó figurát.

A narrációkkal, filozófus köntösébe bújtatott mesélővel keretezett történet remélhetőleg majd befészkeli magát a gondolataink közé, és velünk marad azután is, hogy felkelünk a kisszínpad nézőterének székeiről – hogy a játék bennünk folytatódjék tovább.

 

SZEREPOSZTÁS

Jourdain:

Balog József

Jourdainné, a felesége:

Sebők Maya

Nicole, szolgáló/Tánctanár:

Farkas Andrea

Cléonte, Luci szerelme/Zenetanár:

Barnák László

Covielle, Cléonte inasa:

Kosztolányi József

Dorimene grófnő:

Borsos Beáta

Dorante gróf, Dorimene szeretője/Szabómester:

Sorbán Csaba

Filozófus/Heccelő:

Jakab Tamás

 Ügyelő:

Hajdú Róbert

 

Súgó:

Mészáros Ágnes

Fénytervező:

Szabó Dániel

 

Szcenikus:

Tóth Kázmér

 

 

Dramaturg, játékmester, dalszövegíró:
Oláh - Horváth Sári

 

Zeneszerző:

Szirtes Edina „Mókus”

 

Jelmez – és látványtervező:
Bianca Imelda Jeremiás

 

Rendező:

HERCZEG T. TAMÁS
 
 
*A szereplőváltozás jogát a Szegedi Szabadtéri Játékok fenntartja.

Szereposztás

Megosztom


További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás