Jegyvásárlás

Közel 65 ezren voltak kíváncsiak a Szegedi Szabadtéri Játékok 2022-es évadára

Közel 65 ezren voltak kíváncsiak a Szegedi Szabadtéri Játékok 2022-es évadára

Sikerrel zárta idei évadát a 91 éves Szegedi Szabadtéri Játékok. A Dóm téri és az előző évekhez képest kétszeres előadásszámot produkáló Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásaira közel hatvanötezren látogattak el ebben az évben.

Újabb izgalmas évadot tudhat maga mögött a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az ország legnagyobb nyári színházában, idén először a Szegedi Nemzeti Színház szervezésében, számos újdonság, különleges és színvonalas produkció várta a színházrajongókat. A független szakértőkből álló bizottság pedig idén ismét Superbrands díjjal tüntette ki a Fesztivált, ahol június 22-étől augusztus 21-éig, nyolc és fél héten keresztül, két játszóhelyen tizennégy produkció kápráztatta el az érdeklődőket, összesen huszonhét estén

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház értékközvetítő kultúrmissziójának szellemében nagy hangsúlyt fektetett arra a Fesztivál, hogy opera és néptánc-előadás is szerepeljen a sokszínű repertoárban, Kossuth-díjas rendezők közreműködésével. A Dóm téren a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban készült Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játék nyitotta meg a nyarat. A nagyszabású tabló megszületésében a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai is közreműködtek. A Madách Színház 2014-ben a Szabadtérin debütált sikerelőadása, a Mamma mia! is visszatért négy alkalommal, a közönség legnagyobb örömére. Lelkes érdeklődés előzte meg a Dóm tér két, Szabadtéri-történelmet író saját előadását is. Önálló produkcióban mutatták be Verdi La Traviata című operáját pazar látványvilággal, allegorikus mozgásművészeti jelenléttel, és nem utolsó sorban világszínvonalú énekesek főszereplésével a Fesztivál történetében először. Szintén első alkalommal, saját produkcióként láthatta a Dóm tér közönsége a sokak által várt Chicago musicalt. A különlegesen aktuális előadás hat estén keresztül volt látható, és több mint 22 ezren voltak kíváncsiak a nem szokványos rendezés izgalmaira. A Dóm téri bemutatókat online közvetített háttérbeszélgetések előzték meg, házigazdaként Stahl Judit fogadta a Szabadtéri Szalon vendégeit. A közönség örömmel fogadta a hagyományos értékeket közvetítő és a populárisabb előadásokat egyaránt. A Dóm téri produkciók látogatottsága a jelenlegi, folyamatosan alakuló gazdasági környezet ellenére is meghaladta a tervezett nézőszámot.

Rekorderedmények az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

A liget fái között az előző években megszokotthoz képest több, mint kétszeres mennyiségű produkció várta a színház és a zene szerelmeseit. Az évad újdonságaként színvonalas koncertsorozatnak is otthont adott a Szabadtéri kisebb színpada, ahol olyan országos- és világhírű zeneművészek, énekesek léptek fel, mint a Boban Markovics Orkestar, a Budapest bár, majd Dés László és vendégei: Básti Juli és Nagy Ervin, a Csík Zenekar is Presser Gáborral és Karácsony Jánossal A dal a miénk című esten, valamint Rost Andrea, aki Lukács Miklós cimbalomművész, Jávori Ferenc Fegya és a Budapest Klezmer Band, Sándor Csaba tenorista, továbbá Bényei Tamás és a Hot Jazz Band, meglepetésvendégként pedig a Csíkszentisimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar közreműködésével adott születésnapi koncertet.
Kivételes színházi előadásokat is láthattak a kisebbik Szabadtéri színpad nézői. Itt is műsorra került két musical, Tim Rice, Björn Ulvaeus és Benny Andersson Sakk (CHESS) című, nagyívű hidegháborús története a PS Produkció előadásában, és a Gyöngyhajú lány balladája című, Omega-slágerekkel tűzdelt ExperiDance produkció; emellett a Játékszín vendégjátéka, A dominógyilkosság című izgalmas krimi és Veres1Színház Anconai szerelmesek című zenés komédiája is. 

A nyári programokat jelentős beruházások készítették elő, hogy az új évad nézői és fellépői a lehető legszínvonalasabb körülmények között vehessenek részt az előadásokon. Az évadkezdést a Dóm téri nagyszínpadon átfogó hangtechnikai korszerűsítés előzte meg, amelynek eredményeképpen a közönség műszaki problémák nélkül, zavartalanul élvezhette a Szabadtéri előadásait, és a nagyszabású produkciók minden eddiginél magasabb hangminőségben szólalhattak meg.
Az Újszegedi Szabadtéri Színpadot június óta tűz- és vízálló ponyvával borított tetőszerkezet védi a változékony időjárás viszontagságaitól. A színpadtér kiegészült motoros világítástartó szerkezetekkel, és színpadi járás kialakítására, valamint védelemre egyaránt alkalmas oldalfalakkal is. A 35 millió forintos beruházás Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kezdeményezésére és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően valósult meg. 

A nézői visszajelzések azt mutatják, a beruházás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és az évad legnagyobb újdonsága, a koncertkínálattal bővült újszegedi programsorozat is elnyerte a közönség tetszését. A korszerűbb műszaki feltételeknek köszönhető kiváló körülmények között közel 65000-en tekintették meg a Szegedi Szabadtéri Játékok sokrétű és izgalmas programjait 2022-ben.

Megosztom

2022. augusztus 31.


Világhírű francia zenekar lép fel az Újszegedi Szabadtéri Színpadon!

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szegedi Szabadtéri Játékok koncertsorozatát a francia Nouvelle Vague együttes nyitja meg június 19-én.

2024. február 22.

Részletek

Rocker királyfi a sors kezében – az István, a király címszerepében Koltai-Nagy Balázs

Augusztusban visszatér a Szegedi Szabadtéri Játékokra az István, a király! A Zikkurat Produkció előadásának emblematikus címszerepét a Junior Prima-díjas Koltai-Nagy Balázs alakítja. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze prózai és zenés előadásokban is magabiztosan alakít, könnyedén életre kelt hősszerelmest, gonosztevőt, komplex figurát egyaránt. Az elmúlt években ráadásul egyre gyakrabban fordul meg a Dóm tér deszkáin. A nyárra készülődve arról kérdeztük, milyen emlékeket őriz a Szegedi Szabadtériről.

2024. február 16.

Részletek

Horror, realizmus és varázslat – páratlanul látványos Rebecca készül a Dóm téren

Horesnyi Balázs díszletével és Madarász „Madár” János visual tervével születik meg Michael Kunze és Sylvester Lévay Rebeccája a Dóm téren. A musical első szabadtéri színrevitele izgalmas megoldásokkal, különleges vizuális élménnyel kápráztatja el a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

2024. február 05.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Péter Bence Live

koncert

06. | 28.
Jegyvásárlás

Geszti - Monori - Tasnádi

Ezeregy éjszaka

world musical

07. | 05., 06., 07., 12., 13., 14.
Jegyvásárlás

Kunze - Lévay

Rebecca

musical

07. | 26., 27., 28.
08. | 02., 03.
Jegyvásárlás