Jegyvásárlás

Bányai Kelemen Barna királyként érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékokra

Bányai Kelemen Barna királyként érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékokra

Sahriár király szerepében Bányai Kelemen Barna lép a Dóm tér színpadára az Ezeregy éjszaka című world musicalben. A Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb ősbemutatója augusztus 11-től hat estén át lesz látható hazánk legnagyobb szabadtéri színházában.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2023-as évadának legnagyobb újdonsága nem kisebb célkitűzéssel kerül műsorra, mint egy, mindent korosztályt megszólító, különleges hangzásvilágú zenés produkció keretében színpadra vinni a világhírű Ezeregyéjszaka legizgalmasabb meséit. Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István orientális zenei elemekkel átszőtt world musicalben dolgozzák fel a perzsa, indiai, kínai mondaelemeket is tartalmazó arab mesegyűjtemény néhány izgalmas mozzanatát.

A több, mint kétezer éves gyökerekkel rendelkező történetfolyam többszáz évnyi legenda-, tanmese-, novella-, anekdota-hagyományt ölel fel; maga a kötet is fordítók, kutatók és irodalmárok számos generációjának munkája nyomán állt össze. A monumentális anyagot kerettörténet foglalja össze egységes egésszé – Seherezádé a változatos történetek elbeszélője. A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásában Trokán Nóra alakítja majd az emblematikus nőalakot, partnere pedig Sahriár király szerepében Bányai Kelemen Barna lesz.

A marosvásárhelyi születésű színművész összetett feladat előtt áll. Az általa megformált karakter tulajdonképpen a musical eseményeinek elindítója, és korántsem feddhetetlen figura, hiszen szerelmi csalódását követően minden este új feleséget vesz maga mellé, akikre hajnalban halál vár – mindaddig, míg Seherezádé mesélni nem kezd, hogy életét mentse és meglágyítsa a szerelmi bánattól szenvedő uralkodó szívét. A Katona József Színház társulatának tagjához közel állnak a komplex jellemábrázolást megkövetelő szerepek.
Az a típusú színész vagyok, aki szeret elemezgetni, a karakterek belsejébe bújni, kipróbálni dolgokat. Ez a fajta megközelítés nem áll messze tőlem, úgy gondolom, ezt a szerepet is valahogy így fogom megközelíteni: hogy a mélyére hatolok és megvizsgálom a figura „miértjeit”, hogy miért cselekszi, amit cselekszik. És persze mindig kihívás királyokat-hercegeket játszani úgy, hogy elkerüljük a kliséket” – nyilatkozta Bányai Kelemen Barna, hozzátéve, szerinte mitől válhat mégis szerethetővé a zord Sahriár a nézők számára. „Azt hiszem, attól, ha tényleg látják, hogy tipródik, gondolkodik, nehezen dönt. Ha az embert látják benne, és nem valami elképzelt, felsőbbrendű uralkodót.”

A hazánkban és Romániában egyaránt számos színházi szakmai fesztivál díjaival kitüntetett színművész, akit legtöbben talán Dr. Csernus Imre megszemélyesítőjeként ismerhetnek a Toxikoma című filmdrámából, azt is elárulta, fiatal korában mély benyomást tett rá az Ezeregyéjszaka világa, Még kamaszként is előszeretettel forgatta ezeket a történeteket.
A misztikus létezés, a csodák világa az, ami nagyon szép és izgalmas volt benne számomra. A hercegek, hercegnők, távoli birodalmak, egy olyan világ, amely csupa zölddel, liánnal átszőtt és átható tömjén illata van – ilyen benyomásokra emlékszem ezekből a mesékből.”

A Szabadtéri Játékok nagyszabású zárásaként debütáló Ezeregy éjszaka musicalben Bányai Kelemen Barna ezúttal maga is részt vehet a különleges, egzotikus atmoszféra és a feledhetetlen élmények megteremtésében. A művész 2018-ban, a Hegedűs a háztetőn előadásában már bemutatkozott hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiválján. Idén, Sahriár király szerepében, augusztus 11-én, 12-én, 13-án, 18-án, 19-én és 20-án lép a Dóm tér színpadára.

Fotó: Süveg Áron/Katona József Színház

Megosztom

2023. január 27.


Trokán Nóra alakítja Seherezádét az Ezeregy éjszakában!

Trokán Nórát láthatja a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékok Ezeregy éjszaka című ősbemutatójának narrátor-főszerepében. A Junior Prima- és Domján Edit-díjas színművész Seherezádét játssza majd Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István augusztus 11-én debütáló új world musicaljében.

2023. március 24.

Részletek

Ég-mozi a színpadról – interjú az Újszegedi Szabadtérin fellépő Palya Beával

Novemberben jelent meg Palya Bea Lélekzet című, legújabb albuma. Könnyűségében is mély zenei állomás ez az énekes-dalszerző számára, amelynek különleges dalai júliusban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is felcsendülnek. Arról kérdeztük a kétszeres Artisjus- és Prima-díjas énekesnőt, mennyiben folytatja eddigi diszkográfiájának ívét és mennyiben tartalmaz újdonságokat a lemez.

2023. március 23.

Részletek

Mészáros Máté kettős szerepben lép színre az Ezeregy éjszakában

Mészáros Máté Jászai Mari-díjas színművész is közreműködik az Ezeregy éjszaka című world musicalben a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A művész kettős szerepben lép színpadra Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István ősbemutatójában, amely augusztusban hat alkalommal lesz látható a Dóm téren.

2023. március 16.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Ajándékkoncert

szimfonikus zenekari koncert

Jegyvásárlás

Kander-Ebb-Fosse

Chicago

musical

07. | 28., 29., 30.
Jegyvásárlás

Geszti-Monori-Tasnádi

Ezeregy éjszaka

world musical

08. | 11., 12., 13., 18., 19., 20.
Jegyvásárlás