Jegyvásárlás

Múzeumpedagógia

Miért van szükség múzeumpedagógiára?

Múzeumpedagógiai foglalkozásokra elengedhetetlen szükség van napjainkban, hiszen ezáltal válik lehetővé a magas kultúra, a művészet (s ezen belül különösen a kortárs alkotások) megszerettetése, s egy művészetkedvelő felnőtt generáció felnevelése. Ezenkívül a programunk nemcsak segítséget nyújt az iskolai keretek között szerzett ismeretek elmélyítéséhez, hanem kiegészítést is nyújt azokhoz. A közoktatás keretein belül a képzőművészeti nevelésre fordítandó óraszám – mint ismeretes – rendkívül alacsony, s ennek keretein belül nem nyílik lehetőség megfelelő mennyiségű és minőségű gyakorlati tevékenységre, tapasztalatszerzésre, ezért elengedhetetlennek, s egyben hiánypótlónak tartjuk e programot, mely az oktatási céloknak (a művészeti nevelés céljainak) sokkal inkább megfelelő múzeumi környezetben működik.

 

Milyen módszereket használunk?

A gyerekek életkori sajátosságainak figyelembevételével, élményközpontú módszerekkel, interaktív módon dolgozunk, mely megkönnyíti a befogadást. A mű befogadásának létrejötte nagyban függ attól, hogy a látogató milyen mértékben tudja átélni az alkotást. Az idegenkedést oldó, legelemibb jellegzetes átélési effektus a ráismerés öröme („aha-élmény”), melyet a tárlatnézést követő alkotómunka segítségével kívánunk elérni. Ha a résztvevő találkozik egy olyan műalkotással, melynek az alkotói technikáját már kipróbálta, éppen ezt az „aha-élményt fogja átélni, már ismerős lesz neki az adott technika, a képalkotási eljárás, s ezáltal magához közelebb állónak fogja érezni a művet.

 

Jelentkezés az ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokra:

A foglalkozásokra bárki jelentkezését szívesen fogadja a REÖK a muzeumpedagogia@reok.hu e-mail címen.

A foglalkozáson való megjelenéssel minden résztvevő elfogadja a REÖK látogatói házszabályzatát.

Valamennyi múzeumpedagógiai foglalkozásunk ingyenes.

A foglalkozások óvodás, iskolás és egyetemi csoportok egyaránt jelentkezhetnek.

 

Eddigi múzeumpedagógiai foglalkozásainkról bővebben:

REÖK Gyerök Kör

Óvodás múzeumpedagógia

Üzenet-Staféta múzeumpedagógia középiskolásoknak

Ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások

 

Kapcsolódó cikkek:

Kortalan múzeumpedagógia

Már a középiskolások csoportjai is elárasztják a REÖK kiállításain tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokat, így a pinduri ovisoktól kezdve a gimnazistákig, minden művészetre nevelhető korosztály képviselteti magát a kiemelt programon.

Bővebben...

 

Kulturált gyeREÖK

Ma már minden nagyobb városban működő múzeum vagy kiállítóhely igénye az, hogy működjön múzeumpedagógia az intézményében. Így van ezzel Szeged csodapalotájának fenntartója, a Szegedi Szabadtéri Játékok is. A REÖK Regionális Összművészeti Központban 2009 óta tevékenykedik Ale Ildikó múzeumpedagógus, festőművész.

Bővebben...

Megosztom

További előadásaink

Tim Rice - Andrew Lloyd Webber

Jézus Krisztus Szupersztár

rockopera

07. | 02., 03., 04., 09., 10.
Jegyvásárlás

William Shakespeare

Sok Hűhó Semmiért

vígjáték

07. | 23., 24.
Jegyvásárlás

Alan Menken - Glenn Slater

Apáca Show

musical

07. | 30., 31.
08. | 01.
Jegyvásárlás