Jegyvásárlás Online kérdőív

Megvan a 2015-ös Szegedi Szabadtéri műsora

Tíz év után újra Verdi-opera, több mint egy évtized után újra Shakespeare-dráma a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A jövő nyár műsoráról ma sajtótájékoztatót tartott az igazgatóság. A jegyértékesítés már ezen a napon megkezdődött. 

Elkészült a Szegedi Szabadtéri Játékok idei közönségvizsgálata – az ebben található fontosabb adatok ismertetésével kezdte mai, a jövő évad műsorát ismertető sajtótájékoztatóját Herczeg Tamás igazgató és Harangozó Gyula művészeti igazgató.


Nőtt a Szabadtéri idegenforgalmi, gazdasági jelentősége és reklámértéke

A felmérésből többek közt kiderült, hogy újra kellő súllyal vesz részt a Szegedi Szabadtéri az idegenforgalomban. A tendencia, miszerint évekkel ezelőtt egyre kevesebb volt a vidékről érkező vendég száma, immár karakteresen megfordult. Idén a nézők 40%-a volt szegedi, 60%-uk pedig más városokból érkezett.

A Szabadtéri Játékok amellett, hogy kulturális missziót teljesít és a városmarketingre is hatást gyakorol, fontos gazdasági erőt is jelent Szeged városának. Ez leginkább az úgynevezett addicionális kiadások, vagyis a nézők jegyekre kiadott összeg feletti költései alapján mérhető. Idén Szeged Megyei Jogú Város nettó 250millió forintnyi támogatást nyújtott a fesztiválnak, melyhez a Szabadtéri bruttó 283millió forintnyi társasági adó támogatást szerzett. A 2014-es jegyárbevétel bruttó 449millió forint volt. Az addicionális kiadások plusz bruttó 684millió forint bevételt jelentettek a városnak.

Fontos eredménye az évadnak az is, hogy jelentősen nőtt a Szabadtéri médiaértéke, kommunikációs hatékonysága. Az OBSERVER médiafigyelő által mért komplex médiaelemzés szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok által generált sajtómegjelenések reklámértéke 1.452.684.805 Ft. A legtöbb hír a saját produkcióval, Kodály Zoltán Háry János c. operájával kapcsolatban jelent meg.

2015: Az álarcosbáltól A nyomorultakig

Tíz év után újra Verdi-opera kerül színre a Dóm téren: Az álarcosbál nyitja a jövő nyári szezont; két alkalommal, július 3-án és 4-én lesz műsoron. Érdekesség, hogy a darabot az eredeti szövegkönyvvel és szerepekkel éppen a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be Magyarországon először, méghozzá 1998-ban. Azóta nem láthatta a fesztivál közönsége Verdi remekművét.

Vendégjátékként érkezik Szegedre az Abigél, a Budapesti Operettszínház nagysikerű produkciója, mely még sosem szerepelt szabadtéri színpadon. Az egyik legnépszerűbb magyar író, Szabó Magda generációkat elvarázsoló regénye nyomán Kocsák Tibor – aki az idei Mamma Mia! karmestere is volt – szerzett nagyszabású zeneművet. A szövegkönyvet Miklós Tibor írta. A darab új aspektusból közelít a szívet melengető, síros-nevetős történethez. Július 10-én és 11-én láthatják a nézők a Dóm téren.

Ahogyan azt már korábban bejelentették, július 17-én, 18-án és 19-én tér vissza jövőre a Mamma Mia! c. sikermusical, Szirtes Tamás rendezése. A jegyértékesítést már augusztus elején megkezdték, e rövid idő alatt pedig már a belépők 15%-át el is kapkodták az érdeklődők. Az ABBA dalaira épülő produkció volt az idei évad legnagyobb sikere, 28ezer ember tombolt a népszerű zenéknek és a lenyűgöző színrevitelnek. A Madách Színház előadása új szereposztással tér vissza.

Utoljára 13 éve játszottak Shakespeare-darabot a Dóm téren. 2015-ben az angol drámaíró egyik népszerű művét, a Tévedések vígjátékát is láthatják a nézők. A legkiválóbb prózai színészeket tervezi felkérni a menedzsment, akik a szerepcserék és alaktévesztések adta komikus fordulatokban és színes figurákban bővelkedő darabot minden bizonnyal rendkívül szórakoztatóvá teszik. Várhatóan zenei betétekkel is dúsítják majd a produkciót, melyet július 31-én és augusztus 1-jén láthatnak a nézők.

A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve zárja majd az évadot: augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 20-án és 21-én kerül színre Claude-Michel Schönberg műve, A nyomorultak. A Victor Hugo monumentális regénye nyomán született darab londoni ősbemutatójának éppen 30. évfordulóját ünnepeljük jövőre, a Szegedi Szabadtéri közönsége pedig 27 év után láthatja újra a legendás darabot. 1987-ben, Szegeden került először színre Magyarországon A nyomorultak. Az előadásból azóta nagysikerű film is készült. A jövő évi produkció a Madách Színházzal közös bemutató lesz.

2015-ben is lesz Ajándékkoncert. A Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével megrendezett, ingyenes estek nagy népszerűségnek örvendenek a szegediek körében. Idén is színvonalas produkcióra számíthatunk. Annyi már most biztos, hogy a nemrég első ízben megrendezett Nemzetközi Marton Éva Énekverseny különdíjasa, a dán szoprán, Signe Ravn Heiberg lesz az egyik fellépő, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok ezt, az ajándékkoncerten való fellépési lehetőséget ajánlotta fel a rangos verseny egyik nyereményeként.

Újszeged: nemzetközi színházi fesztivált terveznek

Harangozó Gyula művészeti igazgató hangsúlyozta: a jegyárak idén sem emelkedtek. Belépőt már 3300 forinttól is lehet vásárolni, a legdrágább 15750 forintba kerül. A jegyértékesítés kivételesen a szokottnál korábban indul, hiszen már ma, a műsorhirdetés időpontjától kezdve is tudnak a nézők belépőt váltani. A karácsonyi időszakban kedvezményes árú bérletkonstrukciókat hirdet majd a Szabadtéri, mely elsősorban most is a szegedi közönségnek kedvez, hiszen leginkább ők tudnak több előadásra is ellátogatni.

Ahogyan a Dóm téri szereposztást, úgy az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorát – a hagyományoknak megfelelően – később jelenti be az igazgatóság, egy nagyívű tervről, hosszabb távú kezdeményezésről azonban már most szót ejtettek. 2016-tól nemzetközi színházi fesztivál elindítását tervezik az újszegedi ligetben található, ezer fő befogadására alkalmas „kisszínpadon". Anno a Mezzo Operafesztivál elindításában is tevékenyen részt vett a Szabadtéri Játékok, tehát van tapasztalata a menedzsmentnek hasonló, nemzetközi szintű rendezvények létrehozásában.

 

JEGYÁRAK

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

 


Megosztom

2014. szeptember 24.


Így zárult a Szegedi Szabadtéri Játékok 2023-as évada

Lezárult a 2023-as Szegedi Szabadtéri Játékok. 17 különböző program, számos teltházas este, rekord bevétel, kiváló meghívott és önálló produkciók, köztük egy ősbemutató is színpadra került a nyári fesztivál két helyszínén, az Újszegedi és a Dóm téri Szabadtéri Színpadokon.

2023. augusztus 28.

Részletek

Elővásárlási lehetőséggel tér vissza jövőre az Ezeregy éjszaka

2023. augusztus 21.

Részletek

Tájékoztatás augusztus 18-i előadások megtartásásról

Bár a nap folyamán változékony lehet a szegedi időjárás, aggodalomra semmi ok! A ma esti Pletykafészek és Ezeregy éjszaka előadások 21.00 órai megtartására készülünk. Kérjük nézőinket, mindenképpen jöjjenek el, és lépjenek be helyszíneinkre! Ha az időjárás a meghirdetett kezdést mégsem teszi lehetővé, az előadások megtartásával, a kezdés csúsztatásával vagy az esőnapokkal kapcsolatos véglegesen érvényes tájékoztatást aktuálisan a helyszínen tudják majd kollégáink megadni a meteorológia pillanatnyi jelentése és az aktuálisan fennálló helyzet szerint.

2023. augusztus 18.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Bartók - Balázs

A kékszakállú herceg vára

opera

08. | 04.
Jegyvásárlás

Linders

Menopauza

musical

07. | 07., 08.
Jegyvásárlás

Eisemann-Halász-Békeffi

Egy csók és más semmi

zenés vígjáték

07. | 15.
Jegyvásárlás