Jegyvásárlás

A Játékok legfrissebb hírei - 2008.08.13.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2008. évi mérlege és
a 2009-es évad műsorának bejelentése

Sajtóközlemény
2008. augusztus 13.

Még véget sem ért az idei Szegedi Szabadtéri Játékok, már most megvonható az idény mérlege - mivel az utolsó előadásokra is elkelt az összes jegy -, a fesztivál szervezői pedig már most meghirdetik a jövő évad műsorát. Sikeres évadot zár idén is a Szabadtéri, hiszen a terveknek megfelelően alakult a látogatottság. A jövő évi programban is változatos zenés színházi előadások, köztük visszatérő közönség-kedvencek illetve új, izgalmas produkciók kaptak helyet. Újdonságként Lehár Ferenc szenvedélyes, buja operettje, a Cigányszerelem, a Béjart Ballet Lausanne Szerelemtánc című előadása és a Mezzo operagála várja a nézőket.

A 2008. évad mérlege

A Szegedi Szabadtéri Játékok kiemelkedően sikeres évadot zár idén, hiszen a fesztivál legtöbb előadása teltházzal ment. Az utolsó produkció, a jubileumi István, a király ugyan még csak most kerül bemutatásra, a jegyek már elkeltek, így prognosztizálható, hogy a Dóm téri előadásokra összesen közel 70 ezer néző volt kíváncsi, ami 95 százalékos látogatottságot jelent.

Az évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Szabadtéri Játékokon idén világpremierként került színpadra a Szentivánéji álom című worldmusical, rengeteg nézőt vonzott Puccini Turandotja, amellyel kapcsolatban komoly tárgyalások folynak, hogy jövőre Regensburgban kerüljön műsorra, a Benyovszky című produkciót pedig a Duna Televízió közvetítése révén nem csak hazai, de több külföldi ország nézői is láthatták az előadást. Az augusztus 16-án debütáló jubileumi István, a király előadásaira már hónapokkal ezelőtt elkelt minden jegy, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig két pluszelőadást is be kellett iktatni a tervezetteken felül.

Sikeres volt az a kezdeményezés is, mely során a Szabadtéri és a REÖK (Regionális Összművészeti Központ) programjai összekapcsolódtak: az előadásokra szóló jegyekkel ingyenesen látogathattak el a REÖK kiállításaira a nézők, akik közül minden tizedik élt is a lehetőséggel.


A 2009. évad műsora

Lehár: Cigányszerelem, Béjart: Szerelemtánc, Puccini: Turandot, Szakcsi-Sziámi-Kero: Szentivánéji álom, Szörényi-Bródy: István, a király.
Évről évre egyre korábban kerül sor a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorhirdetésére: tavaly az évad végén, idén már az évad befejezése előtt. A 2009-es idény során is lesznek visszatérő produkciók, amelyek nagy sikert értek el a közönség körében.

A Szegeden világpremierként bemutatott, Shakespeare műve alapján született Szentivánéji álom című worldmusicalt óriási siker köszöntötte. Kerényi Miklós Gábor látványos rendezése, Szakcsi Lakatos Béla virtuóz, világzenei motívumokat felvonultató dallamai és Müller Péter Sziámi szellemes szövegei a jövő évadban is garantálják a teltházas estéket.

Szintén visszatérő sikerprodukció Puccini: Turandot című operája, melyet jövőre Regensburgban kívánnak bemutatni, az ezzel kapcsolatos komoly tárgyalások már megkezdődtek. Az előadás rendezője Kesselyák Gergely, a Játékok művészeti tanácsadója, aki ezzel a darabbal igyekszik a fiatalok körében is egyre inkább népszerűbbé tenni az opera műfaját. A futurisztikus díszlet, a meseszerű történet, az álomszép jelmezek és a testfestett szereplők nemcsak az opera szerelmeseit varázsolják el, hanem a musical rajongóit is. Újdonság lesz, hogy az idei magyar nyelvű előadások után jövőre olasz nyelven tér vissza a Dóm térre a Turandot.

Az idei évad jubileumi előadásával, a Szikora János rendezte István, a király nemzeti rockoperával térnek vissza a népszerű szereplőválogató show-műsorból, a Társulatból megismert és megkedvelt fiatal sztárok. Az idén 25 éves évfordulóját ünneplő előadás, amely 1983-as bemutatóját követően Szegeden vált színpadi művé friss, fiatalos koncepcióban kerül színpadra.

Az emblematikus szegedi operettjátszás - melyet idősebbek és fiatalabbak egyaránt megkedveltek - megalapozta Lehár művének, a Cigányszerelemnek a helyét a műsorban. Jövőre folytatódik a szervezők azon törekvése is, hogy hazánk kulturális értékeit mutassa be a fesztivál. Lehár Ferenc talán legtalányosabb operettje a Cigányszerelem, amely a női lélek titkairól, a szerelem szabadságáról, a nemiség démoni erejéről szól, és a szecesszió buja dallamait illetve a freud-i lélekfejtés elméleteit is felhasználja. A darabot Béres Attila állítja színpadra.

A Béjart Ballet Lausanne két előadással vesz részt a Szegedi Szabadtéri Játékokon 2009-ben. A Szerelemtánc című darabot Maurice Béjart francia balettművész és koreográfus legjelentősebb koreográfiáiból állították össze. Béjart a kortárs balett meghatározó alakja volt, akit a világ a modern balett megalapozójaként és mestereként tart számon.

A Szabadtéri büszke alapítója a Mezzo Operafesztiválnak, amely ez év novemberében kerül megrendezésre a Szegedi Nemzeti Színházban. A művészeti célok támogatása mellett fontos szempont volt az is, hogy a rendezvény során felfedezett tehetségek később helyet kaphassanak a Szabadtéri 2009-es műsorában a Dóm tér színpadán, a Mezzo Operagálán, amely így az Operafesztivál díja is lesz.


Jegyértékesítés már szeptembertől

A Szegedi Szabadtéri Játékok műsoraira a jegyértékesítés szeptember elején kezdődik, a jegyeket az ismert helyeken lehet megvásárolni.


A Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi műsora
2009. július 3. - augusztus 22.

Lehár Ferenc:
CIGÁNYSZERELEM
operett
Időpont: július 3., 4., 10., 11.


Béjart Ballet Lausanne:
SZERELEMTÁNC
balett
Időpont: július 17, 18.

Giacomo Puccini:
TURANDOT
opera
Időpont: július 24., 26.

Szakcsi-MP Sziámi-Kero®:
SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
worldmusical
Időpont: augusztus 1., 2., 7., 8.


Szörényi Levente -Bródy János:
ISTVÁN, A KIRÁLY
rockopera
Időpont: augusztus 15., 16., 20., 22.


MEZZO GÁLA
Időpont: augusztus 21.

Megosztom

2008. augusztus 14.


Több mint 66 ezren voltak kíváncsiak idén a Szegedi Szabadtérire

Világhírű Broadway-produkciókkal, hazai újdonságokkal és kacagtató vígjátékokkal teli évadot zárt az idén jubiláló Szegedi Szabadtéri Játékok. Az ország legnagyobb szabadtéri színháza ebben az évben is kiemelkedő látogatói számmal büszkélkedhet: 28 estén át több mint 66 ezren élhették át a csillagtetős éjszaka élményét.

2021. szeptember 07.

Részletek

Kedves Nézőink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok szabad felhasználású jegyeit augusztus 22-ig van lehetőségük beváltani a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodában.

A többször meghosszabbított határidő lejárta után a belépők érvénytelenné válnak, így kérjük Önöket, hogy ne hagyják veszni őket!

2021. augusztus 19.

Részletek

„A fiatalok hatalmas indulata érdekel”

Alföldi Róbert, aki A csárdáskirálynővel, a Mágnás Miskával, az István, a királlyal és a Hegedűs a háztetőnnel is óriási sikert aratott az utóbbi másfél évtizedben a Szegedi Szabadtéri Játékokon, most a klasszikussá lett népszerű musicalt, a West Side Storyt rendezi a Dóm téren. A szerzőhöz, az amerikai zenei élet fenegyerekéhez, a legendás karmesterhez, komponistához, Leonard Bernsteinhez karakterben, művészi habitusban is hasonlító színész-rendezőt leginkább az izgatja a New Yorkban játszódó darabban, hogy mitől van a fiatalokban hatalmas indulat. Mert a két szekértábor, a Cápák és Rakéták harcának, gondolkodásmódjának csak halál és boldogtalanság lehet a vége.

2021. augusztus 10.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Tim Rice - Andrew Lloyd Webber

Jézus Krisztus Szupersztár

rockopera

07. | 02., 03., 04., 09., 10.
Jegyvásárlás

Magyar Állami Népi Együttes

Tánc-Ünnep

néptánc, koncert

07. | 23.
Jegyvásárlás

Juhász Levente - Szente Vajk - Galambos Attila

Puskás, a musical

musical

07. | 17., 18.
Jegyvásárlás