Jegyvásárlás

A Játékok legfrissebb hírei - 2010.04.17.

  A Szegedi Szabadtéri Játékok legfrissebb sajtóközleménye.

Tóték és darab Jávor Pál életéről: „magyar évad” az Újszegedi Szabadtérin

 

Közös „roadshow”-t indít a Szabadtéri és a Tourinform

 

 

 

Kék-lila nyár címmel ősbemutató Jávor Pálról és az egyik legkedveltebb huszadik századi magyar dráma, a Tóték várja idén az Újszegedi Szabadtéri Színpad nézőit. Előbbi a Szegedi Pinceszínházzal koprodukcióban kerül színpadra, utóbbi pedig a tavaly már hatalmas sikert aratott beregszászi Illyés Gyula színház előadásában lesz látható. A Szegedixie gála idén is kellemes zenei csemegét nyújt majd a nézőknek. Áprilisban vidéki városokban indít kampányt a Szabadtéri a Tourinformmal közösen, a Játékok és Szeged népszerűsítése érdekében, mely során a nemrég Régió nívódíjjal elismert REÖK-öt vagy éppen Szeged friss büszkeségét, a Napfényfürdőt is az emberek figyelmébe kívánják ajánlani.

 

 

 

„Magyar évaddal” várja idén a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi játszóhelye, mely elsősorban a szegedi közönséget kívánja megszólítani családi rendezvényeivel, ám a szomszédságában újjászülető fürdő- és szállodakomplexumban tartózkodó turisták is kikapcsolódhatnak itt, ha spontán programot szeretnének választani maguknak.

   

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának szándékai szerint Újszegeden a legfontosabb törekvés, hogy évek óta itt mutatják be a prózai előadásokat, melyek a Dóm térről „kiszorultak”, ám évről-évre bebizonyosodik, hogy a közönség igényli őket. Ezeknek az előadásoknak és az újszegedi színpadnak nincs önálló költségvetése, azt a Dóm téri előadások terhére kell kiszorítaniuk a szervezőknek.

Idén a megszokottnál mégis eggyel több produkciót kínál Újszeged, amely igazi magyar évaddal várja a közönséget, öt estén keresztül. Két prózai előadást láthatnak a nézők: ősbemutatóként kerül színre a Szegedi Pinceszínházzal koprodukcióban készülő új magyar darab, a Jávor Pál életéről szóló „Kék-lila nyár” című előadás, illetve határon túlról a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka, a Tóték érkezik. Idén is megrendezik a Szegedixie-t.

   

 

Kék-lila nyár: új magyar darab a színészlegendáról, Jávor Pálról

 

 

 

Az országosan ismert színművész, Hegedűs D. Géza játssza a főszerepét annak az ősbemutatóként színre kerülő Pozsgai Zsolt-darabnak, mely 1959 májusában, Jávor Pál halála előtt három hónappal játszódik. Jávor feleségét Fekete Gizi játssza, a fiatal színésznőt, Tormát, aki az utolsó nagy szerepre csábítaná a lelkileg erre alkalmas, ám fizikailag már alkalmatlan Jávort, Erdélyi Tímea alakítja. A három szereplő között egy emberi játszma bontakozik ki, közben megjelenik Jávor régi barátja, Kiss Ferenc valamint a történet négy hajnalának helyszínéül szolgáló Kamara Varieté zongoristája, Menedék Imre és éjjeliőre is. A darabot azok az édes-bús dalok gazdagítják, melyeket Jávor Pál ebben az időben a varietében adott elő.

 

Tóték: a legkedveltebb magyar darab érkezik határon túlról

   

Idén visszatér Újszegedre az egyik legnívósabb határon túli társulat: a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. Tavalyi előadásuknak – melyet két estén láthattak a nézők – óriási sikere volt. Idén, ha lehetséges, még nagyobb közönségsikerre számító produkcióval érkezik a színház, hiszen az egyik – külföldön is – legismertebb és legkedveltebb huszadik századi magyar drámával készülnek: Örkény István Tóték című darabját hozzák, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás évek óta töretlen és kiemelkedő sikerrel fut: 2005-ben elnyerték vele a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiváljának több díját is. A háborúban ideggyengévé vált, Tótékat folyamatos dobozolásra kényszerítő Őrnagy szerepében a színpadon és a filmvásznon egyaránt közönségkedvenccé vált Trill Zsoltot láthatjuk, aki ezért az alakításáért megkapta a 2007-es Teátrum-díjat.

 

 

Ismét dixieland gála szórakoztatja a blues és a jazz szerelmeseit

 

Természetesen idén is megrendezik a már hagyományosan újszegedi produkciónak számító Szegedixie gálát, ahol két elmaradhatatlan zenekar lép fel a szokásos házigazda szerepben: a Storyville Jazz Band és a Molnár Dixieland Band. Veszely Ernő, a vak tangóharmonika virtuóz lesz az egyik vendégük, aki New Orleans-ban Ray Charles-szal is zenélt együtt. Az idei Szegedixie jazz-nagyágyúja Tabányi Mihály és együttese lesz, akik számtalan ország közönségét meghódították már fennállásuk hosszú évtizedei alatt. A művészről Kodály egyhelyütt úgy nyilatkozott: „Ha Tabányi játszik a tangóharmonikán, akkor az nagyon jó.” A társadalmi szerepvállalás szellemében Újszeged idén is befogadó helyszíne lesz más kulturális eseményeknek.

   

Összesen öt saját produkcióval várja tehát az Újszegedi Szabadtéri Színpad a nézőket: augusztus 6-án a Szegedixie gálával, augusztus 13-án és 14-én a Kék, lila nyár című ősbemutatóként színre kerülő darabbal, augusztus 20-án és 21-én pedig a Tóték beregszászi előadásával. A belépők a Szegedixie-re 1800 Ft-ba, a két prózai előadásra pedig 1600, 1800 valamint 2000 Ft-ba kerülnek. A jegyek mindegyik produkcióra a Szabadtéri jegyirodájában (REÖK, Szeged, Tisza Lajos krt. 56.), országszerte az ismert jegyértékesítő pontokon, valamint interneten, az Interticket rendszerén keresztül vásárolhatók meg.

 

 

Szabadtéri és Tourinform „Roadshow”

A Szegedi Szabadtéri Játékok idegenforgalomban betöltött szerepe közismert: a régió legjelentősebb vonzereje. Az évi közel hetvenezer néző több mint hatvan százaléka érkezik az idegenforgalomból. Az első intézkedés, amely megteremtette ennek hátterét, a hálózatos jegyértékesítés bevezetése volt, melyet Bátyai Edina igazgatása kezdetén valósított meg. Ehhez a mai napig számos vidéki jegyiroda nyújt segítséget.

A menedzsment azonban tisztában van azzal, hogy az „elkényelmesedés” a piacvezető helyzet legnagyobb veszélye, a belföldi turizmusért pedig folyamatos harcot kell vívni – főként idén, amikoris a Magyar Turizmus Zrt. a Fesztiválok Évének minősítette a 2010-es évet, a versenytársak pedig határozottabb kommunikációba kezdenek, illetve a Pécs2010 – EKF kampány mellett. Ez hozta létre azt a Tourinformmal közös kezdeményezést, mely során áprilisban a szervezők Szegedet és a Szabadtérit bemutató sajtótájékoztatókat tartanak öt olyan vidéki nagyvárosban, melyekből a legtöbb néző érkezik a Játékokra. A „roadshow” Kecskeméten kezdődik, majd Szolnokon, Békéscsabán, Gyulán és Pécsett folytatódik.

Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának legfőbb célja, hogy a fent említett városokban hangsúlyozza: Szeged nem csupán a rendezvény-, kulturális és fesztiválturizmus fellegvára, hanem kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezik a wellness és a gyógyturizmus területén is.

Ezekben a városokban, a tájékoztatókat követő egy héten belül egy-egy jegyértékesítési napot is tartanak a szervezők, amelynek legfőbb célja, hogy – az online és hálózatos jegyvásárlás mellett – az üdülési csekkel történő fizetés a vidéki közönség számára is lehetővé váljon. A határon túli városok közül Aradra és Temesvárra látogatnak el a szervezők, itt csak sajtótájékoztatókra kerül sor. A szervezők célja az is, hogy a turisztikailag kiemelkedő jelentőségű szegedi újdonságokat – a nemrég elkészült Napfényfürdőt illetve a két és fél éve működő REÖK-öt – bemutassák a városokban, így kínálva még több nyári programot a potenciális Szegedre látogatóknak.

 

 

Nívódíjat kapott a REÖK

 

 

 

Régió nívódíjban részesült a REÖK a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács döntése alapján, méghozzá a „Fejlődő település – ötletektől a sikeres megvalósításig” kategóriában. A vezetőség büszke az elismerésre, hiszen a REÖK célja kezdetektől fogva az volt, hogy kulturális eseményei nemcsak Szeged város, hanem a régió kultúra iránt érdeklődő közönségét is megszólítsák és a Szabadtéri Játékokkal együtt a régió legjelentősebb idegenforgalmi vonzerejévé váljon.

 

 

 

Megosztom

2005. október 19.


ELMARAD!

Kedves Nézőink! Kovács András Péter mai (09.28) önálló estje elmarad, pótlására holnap (09.29) 19 órakor kerül sor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon! Megértésüket köszönjük!

2020. szeptember 28.

Részletek

Kovács András Péter érkezik az Újszegedi Szabadtéri Színpadra

Kedves Vendégeink!

Még nem értek véget az önfeledt, biztonságos színházi esték az Újszegedi Szabadtéri Színpadon!

2020. szeptember 24.

Részletek

Meghirdette műsorát a jövőre 90. éves Szegedi Szabadtéri

Kiemelkedően sokszínű, és művészetileg teljes évadként értékeli az ideit a Szabadtéri Játékok vezetősége. A járványhelyzet ellenére sikerült mindkét helyszínen előadásokat tartani, opera, komédia, családi mesebalett, ajándék szimfonikus zenekari koncert, sőt egy színháztörténeti kuriózum is szerepelt a repertoáron. Az ország legnagyobb szabadtéri színháza jövőre ünnepli fennállásnak 90. évfordulóját, melynek apropóján több újdonsággal is készülnek.

2020. szeptember 03.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Tim Rice - Andrew Lloyd Webber

Jézus Krisztus Szupersztár

rockopera

07. | 02., 03., 04., 09., 10.
Jegyvásárlás

William Shakespeare

Sok Hűhó Semmiért

vígjáték

07. | 23., 24.
Jegyvásárlás

Alan Menken - Glenn Slater

Apáca Show

musical

07. | 30., 31.
08. | 01.
Jegyvásárlás