Jegyvásárlás

Kerényi Miklós Gábor gondolatai a Carmenről

 

KERO
Kerényi Miklós Gábor, rendező – a Fővárosi Operettszínház igazgatója

 

KEROAmikor annak idején nagyon sok operát rendeztem, akkor is dolgoztam musicalekkel, és mindig büszke voltam arra, hogy az opera előadásaimat a közönség egy része nagyon szereti, és az átlagnál többen vesznek rájuk jegyet. A szűk kritikus rétegnek az egyik része becsülte és dicsérte a munkáimat, mások pedig azt mondták, hogy nagyon musicalesen rendezem az operát. Nekem a zenedrámák darabjai egyformák. Mindegy, hogy az operett, musical vagy opera, mindig a zenéből indulok ki. Mindig ennek próbálom megtalálni a fonalát, az őrületét vagy a szépségét. Azt a totalitást, amivel ezek a zenék a tömegekre hatnak.

 

Engem az érdekel, hogy ezt a Carment szeresse a közönség! Fedezzen föl benne új csodákat és gondolatokat. A férfi és nő örök párharcáról és küzdelméről fog szólni ez az előadás, izgalmasan és nagyon látványosan.

 

A szereplők között vannak kedvenceim, vannak új szereplőim, magyarok és külföldiek egyaránt. Arra törekedtem, hogy az éneklés abszolút dominanciát kapjon, mert ez Szegeden, a Dóm téren nagyon fontos. Emellett elengedhetetlen, hogy színészileg nagyon izgalmas figuráim legyenek, s ezek a karakterek ütközni tudjanak.

Egy nagyon kiszolgáltatott és kicsit gátlásos Don Josét szeretnék az erotikus és a saját vágyaival is küzdő Carmen mellé Őket a világ legmagabiztosabb és leggyőztesebb Escamillója követi, akinek valami ősi nemiségből táplálkozó győzelme van a világ fölött. Neki éppen az ellentetje lehet az a sokkal szerelmesebb és izgalmasabb Micaela, akit nem átlagosra, szárazra szeretnék hangolni, mint szokták. Szinte érthetetlen is, hogy Don José miért nem látja benne a szépséget és az izgalmat.

 

A Szegedi Szimfonikusok lesznek a zenészek, Kesselyák Gergellyel pedig már többször beszéltünk arról, hogy a Carmen egy nagyon népszerű zene. Mindkettőnket az a furcsa drámai vonulat érint meg, amely tele van misztikával és tragikummal. Minket az a füstös erotika érdekel, amit a mű lényegének tartunk, és nem a mások már megszokott Carmen adaptációi.

 


 

Megosztom

További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás