Jegyvásárlás

Zsuráfszky Zoltán gondolatai a Dózsáról

ZSURÁFSZKY ZOLTÁN
Koreográfus, a Honvéd Táncszínház vezetője

 

Zsuráfszky ZoltánDédelgetett álmomnak, a Dózsának számtalan szegedi vonatkozása van. A bíró lányának történetével, az alsóvárosi templommal, mint helyszínnel, Dózsa útjával Szeged felé, és Dózsa fejének történetével teljes a tánckrónika. Vincze Zsuzsa írta a forgatókönyvet, a Nemeskürty-kutatások és számtalan eredeti forrás alapján. De elég a Derkovits sorozat Dózsájára gondolni, amely olyan látvánnyal ajándékozott meg bennünket, amiből méltán építkezhetünk.  

A középkori táncoktól sem ijedek meg, az ugrósoktól, vagy éppen a hangszerektől, például a csimpolyától. Motívumaiban, ritmikájában, zenéjében pazar lehetőségeket tartogat az anyag.

 

A címszereppel Novák Pétert szeretném megbízni. Nagyon szívesen dolgozik velem, éppen nyáron lesz annyi idős, amennyi Dózsa volt történetünk idején. Jól énekel, jó a prózában, kötődik a néptánchoz. Szeretném a saját csapatomat, a Honvéd Táncszínházat is foglalkoztatni. A nagy zenei motívumokat pedig Szarka Tamás komponálja. Idén playback hangzást szeretnék, míg eredetiben, élőben szólnak a dudások, furulyások, síposok. Makó Péter a Honvédból és a Csík zenekarból fogja majd össze a népzenészeket. Aztán ott lesznek a vendégek, a törökök, a zászlódobálók, a valaha volt jobbágyok és parasztok táncos megszemélyesítői a nemzetközi csapatból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából. Ez a két-háromszáz fő, táncosokkal, zenészekkel, lovasokkal csodálatos látványt és hangulatot teremt majd a Dóm téren.

 

 


Zsuráfszky Zoltán
művészeti igazgató, koreográfus

Honvéd Táncszínház

1956 szeptember 30., Szikszó

 

Tanulmányai:

Állami Balett Intézet néptánc-tagozata (1971-75)
Ho Si Minh Tanárképző Főiskola, Eger - pedagógia–népművelés szak (1981-85)

 

Munkái:

1975-1983 között az Állami Népi Együttes táncosa, majd a tánckar vezetője. Főleg az eredeti táncok stílushű és virtuóz előadásával tűnt ki.
1983 és 1992 között a JATE Bálint Sándor Táncegyüttes és a gyöngyösi Vidróczki Együttes művészeti vezetője volt, amellyel több nívódíjat nyert a szolnoki és a zalai fesztiválokon.. Koreográfusi tevékenységét a Párhuzam csoportosulásban kezdte.
1984 őszén több táncos barátjával megalapította – a Párhuzam csoport folytatásaként – a Kodály Kamara Táncegyüttest, később a Folklór Egyesületet.
1991 óta a Budapest Táncegyüttes művészeti vezetője
1993-tól igazgatója is. Színpadi munkáján kívül hazai és külföldi tanfolyamokon magyar néptáncokat oktat, táncfolklór-kutató utakon vesz részt. A magyar etnikum mellett foglalkozott a román, szlovák, délszláv gorál és cigányfolklórral, anyagát a Magyar Tudományos Akadémia Táncosztályának archívuma őrzi. Koreográfiai művészetében e hatalmas – és ilyen magas szinten kevesek által elsajátított – eredeti néptánc-anyagból építkezik. Több színházi produkció (Erkel Színház, Budapesti Kamaraszínház, egri Gárdonyi Színház) koreográfusa.

 

Díjai:

1985 Év táncosa-díj

1989 Magyar Művészetért-díj

1993 Harangozó Gyula-díj

2002 Érdemes Művész
2005 Év koreográfusa-díj

Megosztom

További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás