Jegyvásárlás OMW-Goodwill nyereményjáték Párizsi út nyereményjáték

Pénteken nyílik a XVI. Táblaképfestészeti Biennálé

Pénteken nyílik a XVI. Táblaképfestészeti Biennálé

Rekordszámú beadott alkotásból válogatták ki az idei seregszemle kiállított műveit. Közel 600 műből 120 került a palota falaira. A festmények péntektől több mint két hónapon át láthatóak a REÖK-ben.

“Krisztusi korba lépett a Táblaképfestészeti Biennálé - kezdte a mai sajtótájékoztatót Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora. - 1983-ban indították a seregszemlét, mely az első években még triennálé rendszerű volt, így jön ki időben az idei 16. tárlat.” A színvonalas seregszemlének immár ötödik alkalommal biztosít méltó helyet a Reök-palota.

A kurátor elmondta: most rekordszámú, közel 600 alkotást regisztráltak a zsűrizés első, rendhagyó módon digitálisan lezajlott körébe. A zsűritagok, Aknay János, Henn László András, Kántor Ágnes, Szabó Ábel festőművészek és Nátyi Róbert a feltöltött fényképek alapján választották ki azokat a műveket, melyek végülis valóságosan is eléjük kerültek. A tárlatra így 90 alkotó mintegy 120 festménye jutott be - ez az elmúlt évek átlagánál 20-szal több.

A kiállítást a szervezők pár év után ismét úgy időzítették, hogy nagyrészt a Szegedi Szabadtéri Játékok szezonjára essen, annak érdekében, hogy minél több látogatót, Szegedre érkező turistát tudjanak megszólítani a képzőművészeti programmal.

Idén is felkértek jeles, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas képzőművészeket arra, hogy adjanak be alkotást a biennáléra. A meghívottak 90 százaléka el is fogadta az invitálást. Így velük együtt olyan kitűnő alkotók szerepelnek a tárlaton, mint Nádler István, Kovács Péter, Fürjesi Csaba, Kárpáti Tamás, Király Gábor, Konkoly Gyula, Nádas Alexandra, Jagicza Patrícia Linda és Vojnich Erzsébet.

Ahogy az elmúlt években is jellemző volt, a biennálé a hazai kortárs festészet keresztmetszetét mutatja be. A kiállított képek stilárisan sokszínű tárlatot garantálnak, hiszen figuratív és nonfiguratív alkotásokat ugyanúgy láthat a nagyközönség, mint lírai absztrakt vagy fotó- és hiperrealista műveket.

A június 3-án, pénteken 15 órakor tartandó megnyitón derül ki, kik kapták az idei biennálé díjait. Ekkor adják át a Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szeged Megyei Jogú Város és több intézmény által felajánlott elismeréseket. A tárlat a szegedi nyár egyik legjelentősebb képzőművészeti eseménye.

Megosztom

2016. június 01.


Mesebeli utazás a tánc szárnyán – interjú a Tiszavirág Néptáncegyesület elnökével, Tóth Gáborral

A Tiszavirág Néptáncegyesület 2016 óta szerves, mondhatni megkerülhetetlen része a szegedi és Szeged környéki hagyományőrző életnek. Ezúttal nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint hogy nagyszabású gálaestjükkel megnyissák az Újszegedi Szabadtéri Színpad idei műsorfolyamát. Az előadás kapcsán az egyesület elnökével, Tóth Gáborral beszélgettünk.

2024. április 18.

Részletek

Önkéntes fesztiválkoordinátorokat keres a Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szegedi Szabadtéri Játékok idén is várja leendő fesztiválkoordinátorainak jelentkezését. Olyan, 18. életévüket betöltött önkénteseket keresnek, akiknek mindene a kultúra, és szívesen kivennék részüket a Fesztivál 2024-as évadának lebonyolításából, a Dóm téri és Újszegedi Szabadtéri Színpad munkájából.

2024. április 16.

Részletek

Nyerj francia álomutazást a Szegedi Szabadtéri Játékokkal!

A Szabadtéri nemcsak a nyarat teszi feledhetetlenné - játssz velünk, és nyerj partnereddel őszi kiruccanást a szerelem, a művészet és a bohém Nouvelle Vague-életérzés szülőföldjére!

2024. április 15.

Részletek
További hírek

További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás