Jegyvásárlás

Az ország legdinamikusabban fejlődő színháza a Szegedi Szabadtéri

Az ország legdinamikusabban fejlődő színháza a Szegedi Szabadtéri

Országos viszonylatban a legnagyobb jegyárbevétel- és nézőszám növekedési ütem jellemzi a Szegedi Szabadtérit - ez derült ki a társaságot vizsgáló elemzésből. A jelentés szerint a nézői bizalom is itt a legjelentősebb, melyet a magasabb jegyárak vállalása is alátámaszt, ezzel a Játékok az ország színházi prémiumtermékévé vált.

A Szegedi Szabadtéri gazdasági társasággá alakulása óta minden évben reprezentatív közönségkutatást végez, mely gyakorlat páratlan a hazai színházi szervezetek között. A vizsgálatok több, mint egy évtizede készülnek segítve a műsorterv, valamint a kommunikációs és értékesítési stratégia kialakítását is. Mindemellett lényeges információkat kapunk az addicionális költésekről is, így szemléltetve a Játékok valós megtérülését, eredményeit: a fenntartó 290 millió forintos befektetésével szemben összesen 1 milliárd 415 millió forintos költést jelent Szegeden amellett, hogy a Játékok európai színvonalú kulturális missziót teljesít. (A Játékok jegy- és pályázati bevételeiből 920 millió forintot realizált és továbbá 495 millió forint addicionális költést generált)

A közönségkutatás mellett az idei évben a szervezet átfogó gazdaságossági célvizsgálatot és iparági kitekintést is készíttetett. Ebből kiderül, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok egyes gazdasági mutatói alapján az ország legeredményesebb szabadtéri színháza, sőt esetenként a kőszínházakkal való összehasonlításban is az első helyen áll. A jegyértékesítés árbevétele például a jelenlegi menedzsment vezetése alatt megduplázódott, 2013-tól 2019-re évi 248 millió forintról 491 millió forintra nőtt. (A mintegy 12,1 %-os átlagos éves növekedési ütem (CAGR) jelentősen meghaladja a vizsgáltban szereplő más színházak növekedését.)

A szervezet hatékonysága is rendkívüli mértékben fejlődött, melynek eredményeként a jelenlegi vezetés időszakában a Szegedi Szabadtéri Játékok az ország legjelentősebb színházi prémiumtermékévé vált. Az iparági összehasonlítás szerint az egy fizető nézőre jutó jegybevétel a Szegedi Szabadtéri esetében a legmagasabb. Mindez jól mutatja, hogy a közönség a jegyár megfizetésével kiemelt bizalmat szavaz szeretett fesztiváljának.

Az elemzések a pandémiás időszakot megelőző utolsó teljes értékű évig, 2019-ig készültek. Az átfogó gazdaságossági célvizsgálatot és iparági elemzést, valamint a közönségvizsgálat eredményeit jelen sajtóanyag nem teljeskörűen tartalmazza.

 

Az eredményekről Herczeg Tamás publikációja az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Megosztom

2020. december 10.


AKÁRKI az interneten

2021. február 10.

Részletek

Herczeg Tamás sajtóközleménye

2021. január 19.

Részletek

Online is elérhetővé válik a Szabadtéri Úrhatnám polgára

A Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik a streaming szolgáltatást nyújtó intézményekhez. Elsőként nagysikerű Moliére-komédiánkat, az Úrhatnám polgárt tesszük online is hozzáférhetővé a közönség számára január 18-tól.

2021. január 14.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Tim Rice - Andrew Lloyd Webber

Jézus Krisztus Szupersztár

rockopera

07. | 02., 03., 04., 09., 10.
Jegyvásárlás

William Shakespeare

Sok Hűhó Semmiért

vígjáték

07. | 23., 24.
Jegyvásárlás

Alan Menken - Glenn Slater

Apáca Show

musical

07. | 30., 31.
08. | 01.
Jegyvásárlás